Kender du dine grænser?

af Psykoterapeut Christine Sanchez | 21. marts 2018


Har du også svært ved at sætte grænser overfor din arbejdsplads eller relationer, generelt? Lader du nemt dine grænser overskride?

Jeg hører meget ofte fra mine klienter, hvor svært det er, at få sagt fra i forskellige situationer, og grunden til dette er, at man ikke vil være, eller virke egoistisk!

Men hvordan skal du kunne passe på dig selv, hvis du ikke må sige fra til det som du ikke har lyst til?!

Der findes to former for egoisme. Den usunde egoisme,
hvor du udelukkende tænker på dig selv uden øje for, hvad det gør ved andre. Og så er der den sunde egoisme, som faktisk er vigtig for os mennesker, at kunne praktisere. Den sunde egoisme handler i virkeligheden om, at du kan mærke egne grænser og behov og tør sige det højt, for på den måde, at kunne passe på dig selv gennem livet.

Den sunde egoisme har til formål, at sørge for, at du også har overskud til at være noget for andre i længden – derfor er god næstekærlighed, at respektere og være god mod dig selv!

Elsk dig selv først

Den fejl, som mange begår, når de bliver bange for at blive anset for, at være en egoist, er at de ender med at ofre deres egentlige behov og lyst til at gøre noget andet.

Og som der var en klient der sagde til mig ” det er som om hele mit liv handler om at tilfredstille andres”.

Når vi ofre os selv, er der ikke langt til selvudslettelsen og hvis du udsletter dig selv og dine behov, er du ingenting værd for andre.
I længden kan du ikke være god mod andre, hvis du ikke er god mod dig selv. Du bliver slidt!

Det er så svært

Det er så svært, at skuffe andre og det er endnu mere svært, at tage imod andres skuffelse fordi du bliver magtesløs. Det føles som, det er din skyld. Men det er det ikke. Den som bliver skuffet er selv skyld i skuffelsen. Den som bliver skuffet har nemlig haft forventninger til dig, som du ikke har været enig i.

At elske sig selv, handler blandt andet om, at turde stå ved sig selv og sige til og fra når vi mærker et behov for dette. Det er din opgave at tydeliggøre dine grænser, mens det er den skuffedes opgave, at tackle skuffelsen over at du ikke levede op til hans/hendes forventninger.

Det kan være svært, men øvelse gør mester. God fornøjelse ?

Kærlig hilsen
Christine Sanchez